Bandenspanning controleren? Zo doe je dat



Bandenspanning controleren? Zo doe je dat gemakkelijk zelf


De juiste bandenspanning is essentieel voor de veiligheid van jouw auto. Toch rijdt 60% van de auto’s met een te lage bandenspanning op de weg, volgens de RDW. Dat zorgt niet alleen voor een langere remweg, waardoor de kans op ongelukken groter wordt; een te lage bandenspanning zorgt ook voor meer CO2 uitstoot en brandstofverbruik. Dit laatste kan oplopen tot wel €150 aan extra brandstofkosten per jaar. De bandenspanning controleren is dus van groot belang voor het milieu, iedereens veiligheid en jouw portemonnee. Brandt jouw bandenspanning lampje of wil je voor je APK beurt de bandenspanning zelf nog even checken? In dit blog leggen wij je alles uit over bandenspanning controleren, hoe vaak je dit moet doen en hoe het verschilt per auto en bandmaat.

Bandenspanning berekenen


Ga je zelf de bandenspanning controleren, dan moet je eerst weten wat de juiste bandenspanning voor jouw auto is. Er zijn verschillende manieren waarop je erachter kunt komen welke bandenspanning voor jouw auto geldt:
  • Pak de handleiding (ook wel instructieboekje genoemd) van de auto erbij. Als je die niet kunt vinden, zijn veel handleidingen ook online beschikbaar. Typ dan simpelweg ‘handleiding [automerk en type]’ in Google.
  • Zonder zelf iets te hoeven zoeken, geven auto’s automatisch aan wanneer je bandenspanning te laag is: als één (of meerdere) van je banden meer dan 20% onder de vereiste spanning komt, geeft de auto een melding. De bandenspanning controleren gebeurt hierbij door middel van een bandenspanningscontrolesysteem, dat vanaf 2014 verplicht is in elke nieuwe auto. Als het systeem niet werkt, is dit een afkeurpunt op je APK.
  • Controleer de binnenzijde van je deur, het tankklepje, de bandenpomp en de zonneklep. Op één van deze plekken staat vaak door middel van een sticker aangegeven wat de juiste bandenspanning voor jouw auto is.
  • Ga naar https://www.watismijnbandenspanning.nl/. De juiste bandenspanning controleren doe je hier door simpelweg het kenteken en de bandenmaat van jouw auto aan te geven. De handige tool geeft dan meteen aan wat de maximale bandenspanning is voor de voor- en achterbanden van jouw auto. Je kunt zelfs een melding instellen zodat je om de maand een herinnering krijgt, waardoor de bandenspanning controleren er nooit meer bij inschiet.
Wil je je bandenspanning controleren door middel van een overzicht? Zoek dan jouw auto in de tabel hieronder. Wij hebben de top tien auto’s op een rij gezet waarvoor de bandenspanning het vaakst gezocht wordt. Let op: wanneer de precieze bandenspanning varieert op basis van de aandrijving en bandmaat, wordt de bandenspanning aangegeven als twee getallen waartussen de juiste bandenspanning valt.

Dubbelcheck dus altijd welke precieze bandenspanning voor jouw aandrijving en bandmaat geldt!

  Voorwielen Achterwielen
Bandenspanning Fiat 500 2.0 tot 2.3 2.0 tot 2.1
Bandenspanning Toyota Yaris 2.2 tot 2.4 2.2
Bandenspanning Ford Fiesta 2.0 tot 2.7 1.8 tot 2.0
Bandenspanning Kia Picanto 2.1 tot 2.3 2.1
Bandenspanning Renault Clio 2.2 tot 2.4 2.0 tot 2.2
Bandenspanning Opel Corsa 2.0 tot 2.6 1.8 tot 2.4
Bandenspanning Peugeot 107 2.2 2.2
Bandenspanning Peugeot 206 2.3 tot 2.4 2.3 tot 2.4
Bandenspanning Tesla Model 3 2.9 2.9
Bandenspanning Toyota Aygo 2.2 tot 2.4 2.2 tot 2.3


Houd ook rekening met verschillende bandenspanning adviezen voor verschillende bepakkingen. De bandenspanning controleren bij een auto vol met personen en zware koffers zal een ander getal geven dan bij een auto met alleen de bestuurder.

Te lage bandenspanning

Als je er bij het bandenspanning controleren achterkomt dat deze te laag is, zit er te weinig lucht in de autoband. De risico’s van een te lage bandenspanning zijn dat de banden vervormen, snel heet worden en minder raakvlak hebben met het wegdek. De kans op een lekke band wordt ook steeds groter naarmate de bandenspanning lager wordt. Kortom: je band is minder sterk en heeft minder grip.


Te hoge bandenspanning

Zit er te veel lucht in je band, dan is de bandenspanning te hoog. De bandenspanning controleren gaat dus niet alleen om het checken of de spanning niet te laag is, te hoog is ook niet goed. De schok van over een drempel rijden, kan bij een te harde band zorgen voor schade aan de binnenkant van de band. Een klapband is ook bij te hoge bandenspanning een reëel risico.


Hoe vaak bandenspanning controleren?

Wist je dat een derde van de Nederlanders nooit hun bandenspanning checkt? En dat terwijl de bandenspanning controleren een van de meest belangrijke onderhoudstaken van je auto is. Nooit is dus zeker te weinig, maar hoe vaak moet het dan wel? De RDW raadt aan om elke twee maanden je bandenspanning te controleren. De banden van je auto laten namelijk continu een beetje lucht los. Dat merk je in eerste instantie misschien niet, totdat je na een tijdje de bandenspanning controleren gaat. Tip: Laat je bandenspanning controleren bij elk bezoek aan het tankstation. Hier staat namelijk altijd wel een bandenpomp. De gemiddelde autogebruiker tankt zo’n 1 keer per maand, dus zelfs als je het een keertje vergeet, houd je je bandenspanning controle nog vaak genoeg bij.


Zelf jouw banden op spanning brengen

Je bandenspanning controleren is gelukt, en nu? Als je bandenspanning te laag of te hoog is, moet je de banden op de juiste spanning brengen. Dit doe je eenvoudig bij een bandenpomp, door de volgende stappen te volgen:
  1. Zorg dat je banden koud zijn. Rijd dus niet meer dan 5 kilometer voordat je je banden op spanning brengt.
  2. Stel de bandenpomp in op de juiste spanning, die je bij het bandenspanning controleren hebt ontdekt. Hierdoor zal de pomp niet meer lucht in de band pompen dan de maximale bandenspanning voor jouw auto.
  3. Draai het ventieldopje van de band los en sluit de bandenpomp op het ventiel aan.
  4. Houd het mondstuk van de bandenpomp recht en blijf deze vasthouden totdat je een piep hoort. Dit geeft aan dat de banden op de juiste bandenspanning zijn.
  5. Draai het ventieldopje weer op het ventiel.
Een bandenpomp vind je bij vrijwel elk tankstation, soms gratis en soms betaald. Heb je geen tankstation met bandenpomp in de buurt? Kijk dan eens op https://vindbandenpomp.nl/ of https://www.gratispompen.nl/ voor alle bandenpompen in jouw omgeving.


Aandachtspunten bij bandenspanning controleren

Voor de bandenspanning controleren, berekenen en het oppompen van de banden, willen wij nog een paar extra tips meegeven, namelijk:
  • Bandenspanning winterbanden: tel voor winterbanden 0,2 bar op bij het getal dat je kreeg bij het bandenspanning controleren. Door die extra 0,2 bar worden de banden beschermd tegen de kou.
  • Let op dat banden die op dezelfde as liggen, dezelfde bandenspanning hebben. Voor de banden linksvoor en rechtsvoor moet je dus de bandenspanning controleren op gelijkheid en de banden linksachter en rechtsachter moeten gelijke spanning hebben.
  • Draai de ventieldoppen strak dicht, controleer deze regelmatig en vervang ze wanneer nodig.
  • De bandenspanning controleren is ook van groot belang voor het reservewiel. Vergeet deze dus niet te checken!


Wat moet je naast bandenspanning controleren?

De bandenspanning controleren is één van de vele onderdelen van auto-onderhoud. Je zult af en toe een nieuwe wielbout of onderdelen voor je bandenspanningscontrolesysteem moeten aanschaffen. Ondertussen kunnen ook allerlei andere auto-onderdelen vervanging nodig hebben. Het kan veel tijd en moeite schelen wanneer je de bandenspanning controleren gaat, om ook meteen de volgende onderdelen te checken:
  • De remmen: één van de belangrijkste auto-onderdelen op het gebied van veiligheid. Controleer of jouw remblokken niet versleten zijn, of de sensoren nog goed werken en of je nog genoeg remvloeistof hebt. Moet je een onderdeel vervangen of heb je een slijtage-indicator nodig? Je vindt alles voor jouw remsysteem in ons assortiment.
  • De uitlaat: controleer op gaatjes en lekken, dit kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Heb je een nieuwe uitlaat of nieuw uitlaat-onderdeel nodig? Via Uitlaatdiscounter bespaar je tot wel 60% op de kosten, zonder op kwaliteit in te leveren!
  • Ook onderdelen als de ruitenwissers, verlichting en koppeling zijn goed om regelmatig te controleren op veiligheid. In onze webshop vind je al deze auto-onderdelen en meer!
Meer weten over de verschillende onderdelen en wat er naast de bandenspanning controleren belangrijk is voor de veiligheid van je auto? Of heb je een vraag over bandenspanning controleren, berekenen of aanpassen? Neem gerust contact op met ons team van experts!
Tags in deze blog
auto-onderhoud
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.